maandag 15 maart 2010

Zwaluwen, Mollen en een Hortensia

We gingen en komen weer met de zwaluwen.

Voorjaar en zomer 2009.

Wat ik nog niet eerder vertelde is, dat toen het grasveld er eindelijk aardig uit ging zien, we bezoek kregen van mollen. Jammer van het gras, maar ach dacht ik, ze wonen hier, het is hun eigen land.
Maar toen we in het voorjaar van 2009 vrolijk de tuin instapten was de schrik groot.
72 Molshopen telde ik en dat zijn er echt 72 teveel. We hebben van alles geprobeerd om de familie mol te verjagen maar tot nu toe zonder resultaat.
Wie een goed advies heeft, ik houd me aanbevolen!!



Er is een lelijk hoekje in de tuin er komt weinig zon en er groeien brandnetels. Omspitten en een schaduwtuintje maken stelde onze overbuurvrouw voor. En ze ging direct aan de slag. Natuurlijk kwamen er weer veel stenen uit de grond en die gebruikten we voor het afbakenen. Een paar zakken tuinaarde erin et voilà.


Van haar kreeg ik ook schaduwplanten o.a. lievevrouwenbedstro, varen, salomonszegel,plus nog wat stekjes en een stuk verderop bij de beek hebben we wat daslook gehaald, bij een leuke kwekerij kocht ik nog een wit gebroken hartje.
Toen het perkje klaar was zag het er al heel fris en fruitig uit en alleen met wit bloeiende planten.



Nu wilde ik het andere stukje ook onderhanden nemen en dan had de tuin geen lelijke hoeken meer. Op weer naar die leuke kweker en kochten een paar wit bloeiende struikjes, oa. een deutzia. De kweker hangt aan alles een houten labeltje met de naam erop, alleen daarom zou ik daar al iets kopen.



In mei begint begint alles aardig uit te lopen.



In een oude kuip heb ik een hortensia gepoot, het is een blauwe maar volgens mijn buurvrouw wordt iedere hortensia roze of je wil of niet.
Ze kreeg gelijk.

12 opmerkingen:

  1. Ah mooi! Ik heb wel eens gehoord dat je iets op de grond moet strooien om de hortensia blauw te krijgen. Inkt? Ik weet het niet meer, ga ik uitzoeken. Die van mij waren ook eerst roze en zijn nu blauw. of was het kalk? Ik laat het je weten zodra ik het weet, groet Roelien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Hermine, Volgens mij krijgen wij een wonderschone tuin te zien. Spannend hoe je het verteld. Tegen de mollen zou je een paar Keizerskronen kunnen planten. Het zijn planten met prachtige oranje bloemen. Ze geven een stank af die jij niet ruikt, maar de molletjes wel. Wie weet. Succes en ik ben benieuwd naar het vervolg.
    Lieve groeten, Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Hermine,

    je tuintjes gaan vast en zeker prachtig worden als ik het zo zie,tjeetje 75 molshopen,dat is echt een probleem,bij tuincentrums zijn echt veel diervriendelijke producten te verkijgen voor het verjagen van molletjes en hortensia`s blijven alleen blauw als ze in zure grond staan en dat hebben de meeste niet,bij het tuincentrum kun je hortensia blauw kopen,daar zit Kalie Aluin in en dat hebben ze nodig om blauw te worden als je geen zure grond hebt,ik vind het stoeltje zo prachtig,zoiets wil ik ook graag,succes met alles,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ooh je hebt ook zulke leuke details in je tuin! Die vogelkooitjes!! Ik heb er natuurlijk ook een paar! Het stoeltje....Hier worden ook alle hortensia's roze, maar als je ze met hortensia mest behandeld gaan ze toch meer in kleur verschillen. Mijn man tuiniert hier eigenlijk altijd, ik zal hem eens vragen wat hij erbij doet (geen roestige spijkers). Van mollen heb ik helaas geen verstand. Of misschien gelukkig ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ......Mag ik Hermine....ff tot rust komen in 'n hoekje van je tuin......

    Wat een heerlijke plekjes!!
    Heb wel eens gelezen van roestige spijkers in de grond stoppen bij Hortensia.....heb zelf ook blauwe in de tuin die later ook oudrose worden, beetje leerachtig, en witte gaan in de nazomer naar groen neigen.
    Denk toch dat het met de grondsoort te maken heeft,onze dochter woont 18 km bij ons vandaan huis laten bouwen wat eerst weiland was en daar blijven al de Hortensia's van een diepblauw.....zó mooi zag ik ze nog nergens.

    En misschien heb je aan deze link wat om de mollen te verjagen
    http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/mol.html

    Veel tuin plezier met groene vingers gewenst.
    Lieve groet,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat je mollen betreft, heb ik og wel een tip. Veel mensen vinden die hoopjes aarde behoorlijk irritant en dat is het eigenlijk ook wel, zeker als je een gazon als een spiegeltje hebt. Uit woede trapt men dan de molshoop aan zodat het weer glas is. Maar in mollentijd, niet doen. Die mol moet namelijk ergens zijn kopje boven de grond steken. Trap je het dicht doet hij het er pal naast, of weer een stukje verder en weer verder... Laat je het hoopje voor wat het is, zul je veel minder molshopen hebben. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je er in de tuin hebt, maar ook dan geldt niet intrappen want dan maakt hij/zij direct een nieuwe gang en molshoop.
    Simpel eigenlijk hè?
    :ieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Hermine,
    Wij hadden een paar jaar geleden in onze tuin ook last van molshopen. Van alles geprobeerd maar niets hielp. Tot een oude boer te hulp schoot. Door jarenlange ervaring met molshopen wist hij ongeveer hoe het gangenstelsel loopt van een mol. Hij zette een paar klemmen (niet zo diervriendelijk, maar je moet iets op een gegeven moment!), en had na twee dagen onze mol gevangen.
    Misschien zou je eens iemand kunnen vragen die er misschien ook wat van af weet.
    Succes!!
    Groeten Vroni

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi stoeltje Hermine! Tja en die mollen... we hebben mollen gaas onder het gehele gazon en nog zijn er ieder jaar weer een paar mollen die daar dwars door heen gaan of in ieder geval precies op de randen van dat gaas..
    Leuke avond!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtig !!!! Ik houd ook heel erg van zo een schaduw hoekje. In een vorig huis heb ik ook zo iets aangelegd, met witte planten. Dat is ook in het begin van de avond heel mooi, sprookjesachtig !!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat doet dit toch verlangen naar lente en zomer en groene tuinen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De soort grond waarin de Hortensias staan heeft ook invloed op de kleur!!
    Bij mij zijn de meeste die in de volle grond staan blauwachtig, en in potgrond rose!!

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heerlijk als de tuin zo onder je handen gaat groeien Ik(of liever we) ben van plan om er dit jaar serieus werk van te gaan maken, egaliseren, bomen planten, nieuw gras en nog ergens een achterterras. Heel toevallig hebben wij een hortensiakwekerij en het blauwen van de hortensia kun je bewerkstelligen door het toevoegen van kali-aluin of aluminiumsulfaat. Hortensia houdt van een lichtzurige (veenachtige) grond (pH 4,5). En als we een keertje bij je op de koffie komen nemen we een plantje mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je berichtje.